Blog

Διέγερση των ωοθηκών

Ένα βασικό και άκρως σημαντικό κομμάτι της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η συλλογή των ωαρίων από τη γυναίκα μέσω της διέγερσης των ωοθηκών.

Τι είναι όμως η διέγερση των ωοθηκών και ποιος είναι ο στόχος της;

Κατά τη διέγερση των ωοθηκών η γυναίκα λαμβάνει φάρμακα που περιέχουν ορμόνες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη στρατολόγηση, ανάπτυξη ωοθυλακίων και την ωρίμανση περισσοτέρων του ενός ωαρίων από τις ωοθήκες, εν αντιθέσει με τον φυσιολογικό κύκλο μιας γυναίκας κατά τον οποίο μεγαλώνει ένα μόνο ωοθυλάκιο. Η επιλογή του κατάλληλου πρωτοκόλλου διέγερσης και η δοσολογία των φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταπόκριση της γυναίκας σε αυτά και γίνεται με γνώμονα την ασφαλή διέγερση. Οι κυριότεροι εξ’ αυτών είναι η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ, το ορμονικό προφίλ, οι ωοθηκικές εφεδρείες, καθώς και άλλοι παράγοντες ανάλογα με το ιστορικό της εκάστοτε ασθενούς.

Ο στόχος της διέγερσης των ωοθηκών είναι η συλλογή ωαρίων από την ασθενή μέσω της διαδικασίας της ωοληψίας. Στη συνέχεια, ακολουθεί είτε η γονιμοποίηση αυτών είτε η κρυοσυντήρησή τους για κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους.  Ακολούθως, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η μεταφορά ενός ή περισσοτέρων εμβρύων στη μήτρα της γυναίκας, στον ίδιο κύκλο και η κρυοσυντήρηση των υπόλοιπων εμβρύων για μελλοντική χρήση τους. Εναλλακτικά και όταν κρίνεται αναγκαίο, γίνεται κρυοσυντήρηση όλων των εμβρύων και εμβρυομεταφορά τους σε επόμενο κύκλο.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, προκειμένου να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης, ο ιδανικός αριθμός των συλλεχθέντων ωαρίων ανέρχεται σε 11-15 ανά ωοληψία. Βεβαίως, ο αριθμός αυτός δεν είναι απόλυτος και μπορεί να ποικίλει αναλόγως των διάφορων παραγόντων οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν τη διέγερση των ωοθηκών, την ανταπόκριση της ασθενούς στα φάρμακα, καθώς και την κλινική εκτίμηση του θεράποντος ιατρού για τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως το γνωστό σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *